Patrick Dewael wil elke zomer een kwalitatief hoogstaand cultuurfestival in Tongeren

20 September 2016

Vanaf 2017 wil Patrick Dewael elke zomer een kwalitatief hoogstaand cultuurfestival organiseren in Tongeren. “Wanneer velen klagen dat cultureel in Limburg toch zo weinig lukt, neemt Tongeren dus de handschoen op. We willen niet enkel gastheer zijn voor bestaande cultuurproducten uit binnen- en buitenland, maar ook cultuur mee mogelijk maken. Lokale studenten en kunstenaars moeten de kans krijgen om werk te realiseren .”

Lees hieronder het volledige krantenartikel.

 

Ambitieus stadsfestival vanaf 2017

Minister Gatz heeft zich geëngageerd voor Limburg, maar staat bij Limburg in het krijt. Als het zo is dat hier onvoldoende kwalitatieve projecten werden ingediend, dan neemt Tongeren de handschoen op.” Vanaf 2017 wil Patrick Dewael elke zomer een kwalitatief hoogstaand cultuurfestival in Tongeren. Productiekost in 2017: 700.000 euro. Daarvoor vraagt Tongeren een projectsubsidie van 250.000 euro aan Vlaanderen.

Tongeren zet graag in op cultuur. Dat is bekend. “Omdat het commercieel niet op kan tegen winkelsteden als Hasselt en Maastricht”, zeggen kwatongen. En toch heeft Tongeren als oudste stad van België – tegenwoordig bezigen ze aan de Jeker liever de term eerste stad – best wel troeven. Vanaf de zomer 2017 moet daar nog een troef bijkomen. Een cultuurzomer. Voorlopig heeft die de werktitel Tijd voor Tongeren.

Middelgroot

Die Tongerse cultuurzomer moet vergelijkbaar zijn met andere hoogstaande cultuurfestivals in Vlaanderen. Maar die vinden bijna allemaal plaats in de ‘Vlaamse driehoek’ Gent-Antwerpen-Brussel. “In plaats van aan een klaagmuur te staan dat cultureel in Limburg toch zo weinig lukt, kiest Tongeren voor de aanval”, zegt burgemeester Patrick Dewael (Open Vld).

Het voorgestelde budget – 700.000 euro waarvan 250.000 euro van Vlaanderen zou moeten komen – schatten kenners op het niveau van een Vlaams middelgroot cultuurfestival. In 2018 en 2019 wil het Tongers festival meteen doorgroeien. In die zomers is het geplande budget 800.000 euro, op voorwaarde dat Vlaanderen steunt met een projectsubsidie van 300.000 euro.

Troeven

Tongeren beschikt inderdaad over een aantal cultuurtroeven die ze elders in Limburg niet hebben. Met het Europees onderscheiden Gallo-Romeins Museum (vanaf 2018 stedelijk in plaats van provinciaal), het Teseum dat eigentijds de schatkamer van de OLV-basiliek ontsluit, de in aanbouw zijnde Museumkelder onder de basiliek dat het verhaal zal vertellen van de eerste kerk in de Lage Landen (opening voorjaar 2018), cc de Velinx, het vernieuwende muziekfestival B-Classic en het Stadsarchief zal Tongeren vanaf 2018 over een cultuurploeg van ruim tachtig medewerkers beschikken. Zoiets biedt mogelijkheden.

“We hebben belangrijke culturele actoren”, benadrukt Dewael. “Onafhankelijke instellingen, elk met hun waarde en eigenheid. Als die hun krachten bundelen, kunnen ze iets buitengewoons realiseren. Net dat willen we bereiken met de cultuurzomer. Waarbij we een week organiseren, die van 11 tot 20 augustus, waarin we heel veel samenballen, maar wel nog genoeg initiatieven overhouden om te spreiden over de hele zomer, van 21 juni tot 21 september.”

Jong talent

Het festival, nog zonder naam, heeft ambitie. Wil niet enkel gastheer zijn voor bestaande cultuurproducten uit binnen- en buitenland, maar wil ook cultuur mee mogelijk maken. Dewael zegt het zo: “We willen ook kansen geven aan studenten van hier om werk te realiseren in de Ambiorixkazerne. We willen met andere woorden ook eigen productie stimuleren. In Limburg hebben we heel veel potentieel, heel veel talent. Maar dat talent blijft niet hier. Gaat elders studeren en blijft daar hangen.”

“We liggen misschien perifeer van de klassieke Vlaamse cultuurdriehoek, maar met Maastricht en Luik erbij kan Tongeren juist heel centraal liggen. Noem het de euregionale cultuurdriehoek. Daarvoor kijken we inderdaad ook naar Luik en Maastricht. Die hebben, naast andere organisaties, de intentieverklaring om samen te werken al ondertekend. Daarbij denken we verder dan enkel aan de beeldende kunsten, ook theater en muziek kunnen aan bod komen.”

 

Copyright Het Belang van Limburg

14358970_891541114312759_1934321387344685300_n

Comments are closed.