10 punten voor Limburg, lees ze hier

De warme hand: cultuur maakt het verschil, 1991

7 March 2012

De warme hand

Op 1 februari 1986 zei ik als 30-jarige gemeenschapsminister van Cultuur in mijn eerste beleidstoespraak: ‘Het beleid van de Vlaamse Gemeenschap wordt momenteel eenzijdig geassocieerd met de robotica-hand van Flanders Technology. De Vlaamse regering heeft ook een andere levende hand met warme vingertoppen’

Met het beeld van ‘de warme hand’ hield ik toen een pleidooi voor meer aandacht voor kunst en cultuur, dat als ‘blauwe’ rode draad mijn beleid zou bepalen.

Vijf jaar later zette ik in dit boek mijn ervaring als cultuurminister op een rij. Ik praat vrijuit over de spanning tussen persoonlijke indrukken, smaken en gevoeligheden enerzijds, en duizenden verplichtingen en bepalingen anderzijds, tussen successen en ontgoochelingen.

Het resultaat is een boeiend verhaal waarin ik vaststel dat talent en creativiteit het nog te vaak moeten afleggen tegen verstarrende reglementen en bureaucratisering. Meer dan een feitenrelaas is het vooral een pleidooi voor meer vrijheid, meer liberalisme in de samenleving, ook in het cultuurleven.

De warme hand leeft pas echt als ze vrij en ongebonden kan bewegen. Cultuur maakt het verschil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *